Home » Docent Ad van der Ven

Docent Ad van der Ven

De begeleiding van de schilderweek is in handen van Ad van der Ven. Ad heeft veel ervaring met schildergroepen: naast zijn werk als zelfstandig beeldend kunstenaar geeft hij al meer dan vijfentwintig jaar les. 

Ad volgde de vakopleidingen: Industrial Design aan de Design Academie in Eindhoven en Vrij tekenen en schilderen aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. Hij maakt zijn lessen graag inspirerend en uitdagend en stimuleert zijn cursisten om te experimenteren en net een stapje verder te gaan bij het verkennen van persoonlijke mogelijkheden. Maar daarbij blijft hij altijd praktisch en resultaatgericht. En bij alle ernst mag er ook best een beetje humor bij.

Powerpoint presentaties

Ad illustreert zijn uitleg bij voorkeur met sprekende voorbeelden uit het werk van bekende en onbekende kunstenaars. Dat doet hij regelmatig aan de hand van Powerpoint presentaties op een beeldscherm of met korte films en documentaires. Zo zet hij zijn lessen altijd in een boeiende context van kunsthistorische ontwikkelingen of van de actuele stand van zaken in de beeldende kunst.

Ik hou van lesgeven; het is mooi om te zien hoe cursisten hun persoonlijke manier van kijken en ervaren leren verbeelden. Dat gaat niet vanzelf, daar is inzet voor nodig, maar het belangrijkste is dat je als cursist plezier beleeft aan je inspanningen. Technieken kun je leren, maar pas als je ze ook kunt gebruiken om er iets van jezelf mee tot uitdrukking te brengen, krijgt je werk echte lading en zeggingskracht. Zo vormt zich je ‘schildershandschrift’, je eigen beeldtaal.”