Home » Docent Ad van der Ven

Docent Ad van der Ven

De begeleiding is in handen van Ad van der Ven. Hij heeft veel ervaring met schildergroepen; naast zijn werk als beeldend kunstenaar geeft hij al meer dan dertig jaar les. Hij volgde de opleidingen Industrial Design aan de Design Academie in Eindhoven en Vrij tekenen en schilderen aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam.

Ad daagt zijn cursisten graag uit om te experimenteren en net een stapje verder te gaan met het verkennen van persoonlijke mogelijkheden. Daarbij blijft hij altijd praktisch en resultaatgericht. En bij alle ernst mag er ook best een beetje humor bij.

Powerpoint presentaties

Zijn lessen illustreert Ad bij voorkeur met sprekende voorbeelden uit het werk van bekende en onbekende kunstenaars. Dat doet hij aan de hand van Powerpoint presentaties of met korte films en documentaires. Zo zet hij zijn uitleg in een boeiende context van de kunsthistorie en de actuele ontwikkelingen in de beeldende kunst.

Ik hou van lesgeven; het is mooi om te zien hoe cursisten hun persoonlijke manier van kijken en ervaren leren verbeelden. Dat gaat niet vanzelf, daar is inzet voor nodig, maar het belangrijkste is dat je als cursist plezier beleeft aan je inspanningen. Technieken kun je leren, maar pas als je ze ook kunt gebruiken om er iets van jezelf mee tot uitdrukking te brengen, krijgt je werk echte lading en zeggingskracht. Zo vormt zich je ‘schildershandschrift’, je eigen beeldtaal.”