Home » Docent Ad van der Ven

Docent Ad van der Ven

De begeleiding van de schilderweek is in handen van Ad van der Ven. Zijn opleiding volgde Ad aan de Design Academie van Eindhoven en de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. Naast zijn werk als vrijgevestigd beeldend kunstenaar geeft hij al meer dan dertig jaar les.

Ad daagt zijn cursisten graag uit om te experimenteren en net een stapje verder te gaan met het verkennen van de mogelijkheden. Maar hij blijft altijd praktisch en resultaatgericht. En bij alle ernst mag er wat hem betreft ook best een beetje humor bij.

Powerpoint presentaties

Het lesprogramma wordt geïllustreerd met sprekende voorbeelden uit het werk van bekende en onbekende kunstenaars. Dat gebeurt aan de hand van Powerpoint presentaties, korte films en documentaires. Zo zet Ad zijn lessen altijd in de boeiende context van de kunsthistorie of van de actuele ontwikkelingen in de beeldende kunst.

Ik hou van lesgeven. Het is mooi om te zien hoe cursisten hun eigen manier van kijken leren verbeelden. Dat gaat niet vanzelf, daar is inzet voor nodig, maar het belangrijkste is dat je plezier beleeft aan je inspanningen. Technieken kun je leren, maar pas als je ze ook kunt gebruiken om er iets van jezelf mee tot uitdrukking te brengen, krijgt je werk echte lading en zeggingskracht. Zo vormt zich je ‘schildershandschrift’, je eigen beeldtaal.”